More

    Thingiverse ajánló – Gomb kapcsoló mobilklímához

    Új cikksorozatot indítok amiben bemutatom a szerintem leghasznosabb, legjobb dolgokat a Thingiverse oldalról. Aki nem ismerné ezt az oldalt, annak röviden csak úgy mutatnám be, hogy a thingiverse a 3D nyomtatás Google-je. Nagyon sok érdekes és hasznos modell van itt de mivel senki nem ellenőrzi az ide feltöltött anyagokat ezért sok a hasznavehetetlen, nyomtathatatlan kütyü is. Nézzük is mi az első találatom amit nagyon jónak tartok.

    Az egyik nagyon rendes kollégámtól kaptam kölcsön egy Bosch REKM 210 típusú mobilklímát, aminek az egyik szabályozógombja eltört (így került hozzám, nem én törtem el). Szerencsére a kapcsoló a legnagyobb hűtőfokozat állásban volt, ezért a fő funkcióját így is betölti a mobilklíma. Egyszerűen csak picit kényelmetlen, mert így mindig a leghűvösebb, leghangosabb állásban van és kikapcsolni is csak úgy lehet ha kihúzzuk a hálózati dugót.

    A probléma orvoslására a következő modellt találtam: Customizable Knob! by charliearmorycom

    A gomb készítője mellékelte a .scad kiterjesztésű fájlokat, melyet az ingyen letölthető OpenScad nevű szoftverrel kell megnyitni.

    Alapértelmezett scad fájl megnyitása.

    Levettem a szükséges méreteket: gomb átmérője, szabályozótű (amire rászúrom a gombot) átmérője, annak bevágásának mértéke, magasság, ilyesmik. Ez után a tű bevágásához képest meg kellett állapítani hol legyen a gomb állásának jelzője, hiszen az sem mindegy, hogy melyik állást mutatja épp a gombunk. Az alapértelmezett alakon is kellett állítani ahhoz, hogy használható legyen.

    Testre szabott gomb

    A scad script módosítása után nem maradt más hátra, mint a gomb exportálása STL fájlként, majd Cura-ban szeletelve előállítottam a GCODE-ot. Ez a modell szerencsére semmi extra beállítást nem igényelt. Mondjuk a fal vastagságot felvettem, hogy össze ne roppanjon ha egy erősebb kezű ember tekerné a gombot. Egy alap 15-25%-os infill is bőven elég a kitöltéshez. Én némi brim-et tettem még rá a jobb tapadásért de ez sem kötelező.

    Szeletelés Cura-ban.

    Nyomtatás után még egy picit csiszolni kellett a belső átmérőn, majd piros színű festék markerrel megjelöltem a gomb aktuális pozícióját jelölő mutatót.

    Végeredményként tök jó pótgombot sikerült készíteni a thingiverse-es model testreszabásával, a mobilklíma ismét teljes funkcionalitással üzemelhet a továbbiakban. 🙂

    Latest articles

    85 Followers
    Follow

    Related articles