More

    “Csajos” kulcstartó készítése a tinkercad-ben

    Volt már párszor dolgom 3D modellezéssel, de a profi modellező szoftverek túl bonyolultak egy egyszerű tárgy elkészítéséhez sokszor overkillnek tűnnek. A 3D nyomtatással való ismerkedés során szembejött velem a tinkercad, amit az Autodesk pont azért készített, hogy egyszerűbb tárgyakat programok telepítése és komolyabb 3D modellezési ismeretek nélkül is tudjon a halandó ember alkotni.

    A kulcstartó robbantott nézetben

    Egy ismerősömnek készített ajándékcsomag részeként egy saját készítésű kulcstartót szerettem volna adni. Ezt a tinkercad-en található modellek átméretezésével, kicsi módosításával nagyon gyorsan sikerült megvalósítani. A kulcstartót egy egyszerű alapra helyeztem és domború névfeliratot tettem rá, pár aranyos motívummal. Alapból 2 színnel szerettem volna nyomtatni ezért már a modellt is ennek jegyében terveztem a domború minták felhasználásával.

    Az egyesített model tinkercad-ben

    A modellt elkészítése után .stl fájlként exportáltam. A modell szeletelésekor megadtam a megfelelő layer magasságot egy stop scriptben, hogy miután a kulcstartó alapját kinyomtattam, a csontfehér színű filamentet kicserélhesem málna vörösre. Így folytatódott a nyomtatás és a dombor alakok eltérő színnel kerültek a kulcstartóra.

    Az elkészült “csajos” kulcstartó

    Nagyon egyszerű és apró kis ajándék, de számomra nagyon meglepő volt, hogy ma már egy online tervezőprogram is elég ahhoz, hogy érdekes dolgokat alkotva másoknak örömet szerezhessünk. Nekem nagyon bejött a tinkercad és bátran ajánlom mindenkinek, aki szeretne kisebb dolgokat megvalósítani de nem akar tulságosan elmélyedni a 3D modellezésben.

    Latest articles

    85 Followers
    Follow

    Related articles