More

    Picatinny szereléksín készítése – Crosman 1322

    A fegyver

    A Crosman 1322 egy 5.5 mm-es kaliberű PCA “pumpálós” klasszikus amerikai légpisztoly. Amerikában nagyon elterjedt, hobbi célra előszeretettel használják. Van CO2-es változata is, de én inkább a megbízhatóbb pumpálós konstrukciót választottam. Néhány hasznos adat:

    • Teljesítmény: 120m/s (gyári teljesítmény – 140m/s)
    • Tárkapacitás: egylövetű
    • Súly: 907g
    • Teljes hossz: 345mm
    • Kaliber: 5,5mm
    • Lövedék: Diabolo

    A pumpálások számával növelhető a lövedék kilövésének ereje. A gyári ajánlás szerint 2 pumpálással már használható és maximum 10 pumpálás javasolt a teljes erő kihasználásához. A gyakorlatban én azt gondolom 6 pumpálás fölött már nem sok különbség vehető észre, én rendszerint 6-8 pumpálással használtam közeltávra.

    Crosman 1322 a módosítások előtt.

    Kiegészítők

    Acél felsőzár

    A fegyverhez több kiegészítő is kapható. Számomra annyira megtetszett már az alapmodell is, hogy úgy döntöttem megvásárolok hozzá minden fontos kiegészítőt. Az egyik legfontosabb az acél felsőzár. Gyárilag egy fix hátsó irányzékkal rendelkezik a pisztoly, ami persze állítható de nem szereléksínre csatlakozik, egyszerűen csak csavarral van rögzítve. Az acél felsőzár viszont rendelkezik egy 11mm-es szereléksínnel amire már bármilyen irányzékot szerelhetünk.

    Ez a kiegészítő nem csak a szereléksín miatt ad sokat a fegyverhez: a fegyver pontosságán is sokat javít és persze a műanyag felsőzárhoz képest sokkal olajozottabb a működtetése, minőségibb érzetet kelt. Negatívuma, hogy növeli a fegyver súlyát, de ez egyrészt természetes másrészt a fegyver még így is nagyon könnyűnek számít.

    Irányzék

    Miután az acél felsőzár felszerelésre kerül, a gyári műanyag felsőzáron lévő irányzék nem használható, nem szerelhető át az acélzárra a csavaros rögzítése miatt. Muszáj egy 11mm-es weaver szereléksínre való irányzékot szerezni. Épp volt airsoftos fegyverről egy 20mm-es weaver sínre való irányzékom. Vásároltam egy 11-es weaverről 20-asra átalakítót, de az nem volt megfelelő, mert közeltávra (10 méteren belül) nem lehet beállítani az irányzékot. A red dot eltűnik a horizontális síkon és még akkor sem adható le vele célzott lövés. A közeltávra való használathoz muszáj egy 11mm-es sínre szerelhető irányzékot vásárolni. Én Aliexpress-ről vásároltam egy taktikai reflex nézőkét. Nem a legolcsóbbak közül való de még így is jobb áron kaptam meg, mint az itthon kaphatók. 8600 Forintért vásároltam. Az nézőkében a célkereszt alakja változtatható, a ponton kívül még három másik célkereszt is kiválasztható. A célkereszt színe is állítható zöld vagy piros színre ami nagy előny a különböző napszakokban és terepeken való használat során. A belövése nagyon könnyű, finom és minőségi szerkezet az egész. Nagyon elégedett vagyok vele!

    Válltámasz

    Ha nagyobb távra célzunk, akkor nagyon sokat tud segíteni egy jó válltámasz, de az egykezes célzás stabilitását is növeli ha a tust az alkarunkhoz közel tartjuk. Sajnos csak műanyag válltámasz kapható hozzá gyárilag, de a célnak megfelel. Legalább nem növeli a fegyver súlyát. Számomra nagy negatívum a tus kényelmetlen kialakítása. A hüvelykujj feletti részt markolás esetén nagyon nyomja. A vertikális stabilitás miatt a tuson van egy kiemelkedő rész és ez okozza a kényelmetlenséget, pedig nekem átlagos méretű tenyerem van.

    Taktikai lézer

    Elismerem, itt már kezd kicsit sci-fi-be átmenni a dolog… Szintén Aliexpress-ről rendeltem hozzá kemény 2500 Forintért egy nagyon jó, állítható lézert. (Aliexpress kereső: US Red Dot Laser Sight for Picatinny) A lézer erőssége pont megfelelő, 10 méteres távon belül jól azonosítható még nappali fényviszonyok mellett is. 10 méteren túl már nem annyira hasznos, a pont ott már túl nagy és alig látható. Este azonban még 30-40 méterról is jól látható a vetített pont. Persze pontos célzáshoz már nem megfelelő ha közeltávra kalibráljuk. Az általam választott lézer különlegessége, hogy 11 és 20 mm-es sínre is felszerelhető.

    Hogy mire használható egy lézer? Gyors célzásra! Én nagyon közeli távra, 3-4 méterre lőttem be a pontosságot. Sörösdobozokat jelöltem meg és ~1cm-es körön belül pontosak a találatok. Építettem egy mozgó célpontot is, hogy kipróbáljam és nagy meglepetésemre mozgóra is tudtam 3/3 alkalommal találatot elérni. Egyszerűen pazar a lézercélzó.

    Na de itt álljunk meg egy pillanatra. Ha az acél felsőzáron csak 1 darab szereléksín van, akkor hogyan tudok használni egyszerre egy red dotot és egy lézert? Itt jött képbe a 3D nyomtatás!

    Picatinny szereléksín tervezése, nyomtatása

    Az ihletet az amerikai M4 gépkarabély adta. Azon egy teljes picatinny szereléksín található, amire aztán mindenki pakolhat amit csak akar. Gondoltam valami hasonló jól mutatna a pisztolyon is és akkor elférne rajta egy red dot, egy lézer és a későbbiekben még egy taktikai lámpa is.

    Forrás: wikipedia

    A kiinduló alapot thingiversen található Hinfa felhasználó adta a Crosman 1377 Picatinny rail modeljével. Ezt a modelt kinyomtattam és rápróbáltam a fegyverre. Sajnos nem volt túl pontos az illeszkedése, volt ahol szorult és volt ahol lötyögött rajta. Ha már hozzányúltam gondoltam meghosszítom a teljes csőre, pontosabb méretezést követően alakítottam a cső méretének lyukán és az alsószárra illeszkedő íven is csiszolni kellett.

    Hosszas méricskélés tolómérővel, számolgatás és tervezés következett. A 3D tervezést a tinkercad-en végeztem. Három prototípust is készítettem, de persze nem nyomtattam ki a teljes sínt, elég volt csak pár layert kinyomtatni a próbákhoz. Így gyorsabb és gazdaságosabb is volt a prototípus készítés, míg végül sikerült kinyomtatni egy teljes picatinny szereléksínt a pisztolyhoz.

    Az összeszerelés során picit kellett még csiszolópapírral igazítani az íveken, de pár perc után tökéletes illesztést sikerült elérni. Nem maradt más hátra, mint a red dot és a lézer felszerelése, majd ezek kalibrálása. Az irányzékok belövéséhez lőlapot és támasztékokat használtam.

    A Crosman 1322 típusú légpisztoly szabadon megvásárolható engedélymentes légfegyver. A légpisztolyt kizárólag saját tulajdonú magánterületen használom, sportlövészeti célra.

    Latest articles

    85 Followers
    Follow

    Related articles